Reducerea salariilor si pensiilor va avea un puternic impact negativ asupra consumului privat si economisirii populatiei, dar analistii sustin ca este necesara si reducerea numarului de salariati din sectorul bugetar prin comasarea impozitelor si eficientizarea activitatii.
Ei spun ca este devreme pentru a evalua exact scaderea consumului care va urma, unii considerand ca nu va ajunge la doua cifre.
"Reducerea cheltuielilor cu salariile si pensiile este o masura dureroasa, dar necesara in situatia economica precara a Romaniei. Insa aceste masuri nu sunt suficiente pentru reducerea deficitului bugetar, fiind necesara si reducerea numarului de salariati din sectorul bugetar prin comasarea impozitelor si taxelor si eficientizarea activitatii din administratie si companiile de stat", a declarat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.
Ea considera ca reducerea salariilor si a pensilor va exercita presiuni suplimentare asupra consumului pe termen scurt, insa va avea efecte pozitive pe termen lung, deorece factura sociala actuala nu putea fi suportata de economia romaneasca si ar fi condus la cresterea rapida a datoriei publice si la deteriorarea perspectivelor viitoare de crestere.
"Reducerea salariilor si a pensiilor va avea impact negativ si asupra sectorului privat, insa aceaste masuri sunt preferabile variantei de crestere a TVA sau impozitului pe profit. Speram ca autoritatile vor corobora aceste masuri si cu eficientizarea cheltuielilor publice si reducerea risipei din bani publici si pastrarea subventiilor doar acolo unde este cu adevarat necesar", a mai spus Hancila.
Si economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, apreciaza ca impactul ajustarilor bugetare asupra consumului va fi consistent, insa subliniaza ca nu exista alta solutie in contextul actual.
"Cu reducerea cheltuielilor trebuie inceput. Este normal. Orice business priv