O lună de fotbal, zece stadioane şi tradiţii locale potenţate de investiţii de sute de milioane de euro. Este un prolog extrem de sumar al Campionatului Mondial din Africa de Sud, care va debuta pe 11 iunie. În întâmpinarea acestui eveniment global, publicaţia britanică The Independent a realizat un dosar cu localităţile şi arenele care vor găzdui întrecerea sportivă.
Johannesburg înseamnă Soccer City şi Ellis Park
Cu o populaţie de peste trei milioane de persoane, dintre care în jur de 70 la sută africani, Johannesburg este cel mai mare şi mai bogat oraş al Africii de Sud, născut în urma goanei după aur din secolul al XIX-lea.
Un district al Johannesburgului este Soweto, centru al rezistenţei care a dus în cele din urmă la căderea regimului apartheid, caracterizat prin marginalizarea sistematică a populaţiei de culoare. În Soweto s-au afirmat laureaţii premiului Nobel Neslon Mandela şi Desmond Tutu.
Situat la aproape 2.000 de metri altitudine, Jo'Burg, aşa cum îl denumesc localnicii, poate oferi temperaturi scăzute între iunie şi august, lunile de iarnă în această regiune.
Principalul stadion din oraş este Soccer City, o arenă construită în 1987 şi renovată anul trecut pentru a putea primi aproape 95.000 de oameni.
Pe Soccer City se vor juca primul şi ultimul meci al Campionatului Mondial, adică marea finală.
Stadionul este construit şi colorat în aşa fel încât să semene cu o imensă tigvă, plantă erbacee, portocalie-maronie, ca un dovleac, care la maturitate capătă o consistenţă lemnoasă, fiind deseori folosită ca vas de gătit.
Luminile instalate la baza arenei vor recrea imaginea unei oale din tigvă puse pe foc.
Investiţie de peste 300 de milioane de euro, Soccer City stă în sud-vestul oraşlui, lângă Soweto, pe locul în care, în 1990, peste 100.000 de mii de sud-africani s-au strâns pentru a asculta discursul istori