În timp ce depozitele populaţiei în monedă naţională au crescut, luna trecută, cele în monedă străină s-au redus, arată datele BNR. Creditele în lei au scăzut, iar cele în valută au urcat.
În aprilie, românii au mers la bancă să depună mai mulţi lei în conturi, nu însă şi să ia credite în moneda naţională. Valoarea depozitelor în lei ale gospodăriilor populaţiei a crescut cu 1,8%, în aprilie faţă de martie, până la 63,18 miliarde lei, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Astfel, concetăţenii noştri au pus deoparte, luna trecută, 1,13 miliarde lei. Economisirea în valută a scăzut cu 0,1%, până la 37,66 miliarde lei.
În aceeaşi perioadă, valoarea creditelor în lei acordate populaţiei s-a redus cu 0,1%, ajungând la 37,85 miliarde lei. Creditarea în monedă străină a urcat cu 1,4%, ajungând la 61,36 miliarde lei. Per total însă, în întregul sector neguvernamental, creditele au crescut mai repede decât depozitele.
Valoarea împrumuturilor luate de populaţie şi companii a crescut cu 0,5%, în aprilie faţă de luna precedentă, până la 200,32 miliarde lei. Valoarea depozitelor a urcat cu numai 0,1%, până la 167,26 miliarde lei. Creditarea a crescut agresiv până în anul 2008 din cauza politicilor fiscale inadecvate, a creşterii rapide a salariilor, precum şi a remiterilor românilor plecaţi la muncă în străinătate, potrivit lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale.
El a mai declarat, ieri, la o conferinţă despre intermedierea financiară, desfăşurată ieri la BNR, că majorarea averii populaţiei, aprecierea leului a dus la creşterea apetitului românilor pentru contractarea de împrumuturi.
„Unii agenţi economici, din păcate, pe perioade scurte, au crescut veniturile salariaţilor, pentru a falsifica realitatea şi a le permite acestora să se încadreze la accesarea unui credit”, a afirmat