În zona centrală a Craiovei puteau fi întâlnite ieri nişte patrule neobişnuite de poliţie. În fiecare patrulă, alături de un poliţist craiovean se afla şi unul străin, bulgar sau sârb. Ei acţionau împreună pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, controlul documentelor, autoturismelor şi bagajelor, în cadrul unei acţiuni trilaterale de schimb de experienţă.
Ideea acestor patrule mixte nu e nouă. Cu câteva luni în urmă, pe străzile Craiovei au acţionat astfel de echipaje mixte de poliţie rutieră. „De această dată, poliţiştii români, bulgari şi sârbi acţionează împreună pe linie de ordine publică, cu scopul de a-şi împărtăşi unii altora modalităţile de lucru, de a învăţa unii de la alţii“, a menţionat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul-şef Constantin Nicolescu, comandantul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj.
„Obiectivul acestei acţiuni ţine de pregătirea poliţiştilor doljeni în vederea integrării României în Spaţiul Schengen, care se preconizează a avea loc în martie 2011. Atunci, astfel de patrule mixte vor fi ceva firesc în zona actualelor graniţe interne ale UE. Acţiunea noastră urmăreşte tocmai să pună la punct modalitatea de conlucrare a poliţiştilor noştri cu cei din ţările vecine“, a explicat comisarul Florentina Popescu, din cadrul IPJ Dolj.
Schimb de experienţă
Ora 12.00. O astfel de patrulă mixtă, compusă dintr-un poliţist român şi unul sârb îşi făcea rondul pe strada Unirii. La un moment dat, cei doi au oprit pentru legitimare o tânără domnişoară. Din nefericire, tânăra nu avea acte asupra ei, aşa că poliţistul român i-a explicat colegului său de peste graniţă cum acţionează în astfel de situaţii, spunându-i că în asemenea cazuri persoana poate fi condusă la secţie în vederea identificării sale şi poate fi sancţionată contravenţional pentru că nu are asupra sa nici un act de identit