Executivul va reduce cu 25% şi veniturile angajaţilor din instituţiile autonome, exceptate din legea salarizării unitare, însă îi cruţă pe cei din companiile de stat. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Profesorii, medicii, funcţionarii publici, militarii, angajaţii Băncii Naţionale a României, dar şi şomerii, părinţii, copiii şi pensionarii sunt principalele „victime” ale tăierilor operate de executiv de luna viitoare. Aşa prevede proiectul de lege privind reducerile de cheltuieli, pe care guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa parlamentului.
Deşi iniţial au fost excluşi din grilele comune de salarizare a bugetarilor, pe considerentul că fac parte din instituţii autonome, angajaţii Băncii Naţionale a României, cei ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi cei ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nu au scăpat de reducerea „în bloc” a veniturilor cu 25%.
Au fost iertaţi însă angajaţii companiilor de stat, cum sunt cei ai CFR sau ai Metrorex, proiectul de lege privind reducerile nefăcând nicio referire la ei. Motivul: bugetele acestor companii vor fi reevaluate şi abia apoi s-ar putea aplica reduceri, „de la caz la caz”, după cum au explicat atât premierul Emil Boc, cât şi ministrul economiei, Adriean Videanu.
"Să nu vă imaginaţi că acolo, în companii de stat care au profit, salariile vor rămâne la fel. Vom reveni în şedinţă de guvern şi operăm prin reevaluarea bugetelor.“
EMIL BOC, premierul României
"Reaprobarea de către guvern a bugetelor tuturor companiilor naţionale se va reflecta şi în tăierea salariilor, de la caz la caz, de la companie la companie.“
ADRIEAN VIDEANU, ministrul economiei
PERDANŢI ÎN LUPTA CU CRIZA
Salariile compensatorii plătite disponibilizaţilor, reduse cu 15%
Bugetarii vor pier