Deşi susţinută de Uniunea Europeană, campania de eradicare a anemiei infecţioase ecvine se poticneşte prin curţile proprietarilor care refuză să predea caii bolnavi. Sursa: Vlad Stănescu
În clipa în care Florin a desfăcut uşa grajdului ca să scoată iapa, s-o încalece, să pornească a doua oară spre taică-său şi să-l anunţe că nu-i de glumit cu ăştia de la Direcţia Sanitar-Veterinară, copilul a ţâşnit după el, în întuneric. Plângea fără să se poticnească, iar maică-sa încerca să-l împace. „Domnu’, să nu-i spuneţi că au venit să ia caii! Ciprian, hai încoace, că Florin vine înapoi şi aduce alt cal, unul frumos... Vai, să vezi ce fain îi calul!”.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Cum şi-a păstrat Găldău caii cu SIDA în bătătură Gheorghe Găldău din satul Suseni (judeţul Alba) explică de ce nu dă la abator calul infectat cu anemie infecţioasă ecvină.
Cât băiatul se învârte pe lângă el, Florin apucă să scoată iapa şi să-i pună căpăstrul cu ciucuri roşii şi clopoţei. Mânzul rămâne deoparte. Femeia ajunge lângă copil, îl trage de mână şi-i dă hăţurile mânzului. „No, vezi că nu-l duce? Numai tu tre’ să plângi, să mă râdă oamenii...”.
Lui Florin Găldău – un băietan zdrenţăros şi aspru - nu-i stă capul la asta: sare pe cal şi imediat e în drum. Sus, în aşteptarea stăpânului, se agită reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba (DSVSA), medicul veterinar din zonă, reprezentantul Asociaţiei Ecvin Protect, oamenii de la abator şi un poliţist. La marginea drumului e tras un camion cât toate zilele, cu gratii. În maşină sunt 20 de cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină (AIE), adunaţi de prin partea oraşului Zlatna, care vor ajunge la abator.
A fost şi ieri un transport de cai bolnavi către abatorul din Alba, vor tot fi maşini pline în săptămânile care vin. De când la Bucureşti s-a stabilit un bu