Brokerul de la Tradeville spune că toate argumentele care au stat la baza creşterilor s-au epuizat
Într-un context deflaţionist, scenariul cel mai probabil este retestarea minimelor de anul trecut
Ieri am consemnat o nouă şedinţă de revenire la Bursa de Valori Bucureşti pe fondul unei lichidităţi sub media zilelor de vânzări, rulajul din piaţa regular cifrându-se la 36,38 milioane lei. După avansul de miercuri, piaţa a deschis din nou cu gap, cotaţiile urcând pe parcursul sesiunii şi închizând în zona maximelor intraday. O evoluţie oarecum diferită a avut-o indicele financiar BET-FI, care a oscilat în jurul valorii de 20.000 de puncte. La final, acesta se situa la nivelul de 20.209,78 puncte, cu 3,95% peste referinţă. Indicii BET şi BET-C au înregistrat, de asemenea, aprecieri de 3,45% şi, respectiv, 2,86%.
"A fost o continuare a revenirii începute ieri, pragul de 20.000 de puncte pe BET-FI - cifră rotundă - atrăgând ca un magnet", a declarat pentru Curierul Naţional Andrei Ciubotaru, Head of Brokerage la Tradeville. Acesta însă crede că mişcarea ascendentă către acest reper nu este "nimic mai mult decât un time-out pe un trend de scădere mai amplu". Andrei Ciubotaru spune că tot valul de vânzări a fost precipitat de dispariţia tuturor celor patru factori care au influenţat trendul de creştere recent: discuţiile privind eliminarea pragurilor de deţinere la SIF-uri, preconizata creştere a PIB, sosirea banilor de la FMI şi creşterile din pieţele externe. "Toate aceste argumente au dispărut, fiind invalidate de starea reală de fapt", a mai spus Ciubotaru.
Cea mai bună lichiditate în sesiunea de ieri, cu transferuri însumând 10,38 milioane lei, s-a realizat pe titlurile SIF Oltenia (SIF5), care s-au apreciat cu 4,42%, până la nivelul de 1,18 lei/acţiune. Pe locul doi în topul rulajelor s-au situat acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au