La Bucureşti, la final de mai, are loc cea de-a XX-a ediţie a Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi (SIMN), cel mai important festival dedicat muzicii şi artei contemporane din România, care se desfăşoară fără intrerupere din 1991.
Am fost incă de atunci, din mai 1991, alături de acest festival, pentru că atunci se implinea unul dintre visele compozitorilor români, neimplinite in perioada comunistă, intr-un fel oarecum paradoxal, acela de a avea un festival dedicat muzicii noi. Iniţiativa era a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi a primului director al acestui eveniment, care a fost compozitorul Ştefan Niculescu.
Entuziasmul, efervescenţa acelor ani parcă nu mai sunt aceleaşi, dar rezistenţa in timp a acestui festival de nişă este cu totul remarcabilă, intr-adevăr "o minune care durează de 20 de ani". Şi-a păstrat tot timpul aceeaşi perioadă de desfăşurare, 23-30 mai, la un moment dat şi-a schimbat denumirea, dar acum a revenit la cea consacrată. In 2010 are un site,www.simn2010.ro, şi două directoare artistice de un entuziasm contagios: compozitoarele Irinel Anghel şi Mihaela Vosganian, care de altfel nu sunt la prima experienţă de acest gen.
De la inceput s-a dorit intărirea contactelor dintre artiştii străini şi români sau comunicarea cu un public nou. Fiecare ediţie a adus ceva nou, iar actuala ediţie şi-a dorit parcă mai mult ca oricând să fie altfel.
Ce este altfel?
Am aflat de la Irinel Anghel care ar fi elementele inedite ale ediţiei 2010: "In acest an am inventat un spaţiu pentru a sărbători creativitatea… Se numeşte Magicland. Magicland este ceea ce vrem noi să fie, este ceea ce găsim noi in el, este oglinda noastră. In Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi, un spaţiu neconvenţional ca Magicland a răsărit in curtea Palatului Cantacuzino dintr-un vis. Cineva a visat că este posibil. El a devenit