In lipsa de bani la bugetul de stat, guvernantii vor sa majoreze cota retinuta anticipat pentru castigurile de pe Bursa de la 1% cat este in prezent la 10%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal elaborat de Ministerul Finantelor.
Masura ar urma sa intre in vigoare la 1 iunie, adica incepand de saptamana viitoare, data de la care toate castigurile de pe Bursa se vor impozita cu 16% indiferent de perioada de detinere. Totusi, pentru a putea fi aplicat, proiectul trebuie aprobat de Parlament mai intai.
Pana acum, profitul obtinut de investitori pe piata de capital era impozitat cu 1% daca detinerea titlurilor depasea un an si cu 16% in cazul in care tranzactiile de vanzare si cumparare din care rezulta castigul investitorilor aveau loc la un interval mai mic de un an.
Brokerii considera majorarea cotei retinute anticipat ca o masura absurda si pripita din partea statului, care ar conduce la un iminent faliment al pietei de capital, in conditiile in care, spun ei, 90% din tranzactiile de pe Bursa sunt realizate de speculatori, ale caror sume de bani vor fi blocate la buget, chiar daca per total statul va trebui sa returneze investitorului cea mai mare parte din aceste sume la final de an. "Decizia de majorare a cotei retinute in timpul anului din castiguri va conduce la falimentul pietei de capital. Masura ar fi similara in cazul firmelor cu retinerea anticipata a 10% din valoarea afacerilor acestora pentru ca fiecare speculator are rubrica lui separata cu profituri si cu pierderi. Nu cred ca sunt speculatori care au realizat numai tranzactii castigatoare. Este o masura mascata ca statul sa imprumute bani de la investitori, pentru ca la final de an toti vor avea bani de primit", a declarat Grigore Chis, directorul general al Broker Cluj, una dintre cele mai mari case de brokeraj locale.
Conform proiectulu