Tăierea a două procente din contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar aduce anul acesta statului doar 600 milioane lei, dar va reduce pensile cu până la 40%, spun reprezentanţii APAPR. Propunerea Ministerului Finanţelor de tăiere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii ar aduce statului economii în acest an de numai 600 milioane lei, respectiv 1,4% din totalul deficitului bugetar care a ajuns la 9,1% din PIB. În schimb, nerespectarea calendarului de m
Tăierea a două procente din contribuţiile la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar aduce anul acesta statului doar 600 milioane lei, dar va reduce pensile cu până la 40%, spun reprezentanţii APAPR.
Propunerea Ministerului Finanţelor de tăiere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii ar aduce statului economii în acest an de numai 600 milioane lei, respectiv 1,4% din totalul deficitului bugetar care a ajuns la 9,1% din PIB.
În schimb, nerespectarea calendarului de majorare a contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) a generat pierderi de 200 milioane euro în 2009 şi 2010 pentru cei cinci milioane de clienţi, suma urmând să crească până la un miliard de euro până în 2017, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
"În 2009, Pilonul II a încasat primă lovitura grea din partea Guvernului, prin îngheţarea contribuţiei la 2%, în locul unei creşteri la 2,5%, conform legii, cel mai redus nivel din Europa şi din lume. Prin această masură, cei cinci milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro în 2009 şi 2010, iar măsura le va produce în continuare pierderi de încă 800 de milioane de euro până în 2017", se arată într-un comunicat al APAPR.
Pe termen lung, se spune în comunicat, măsura din 2009 va reduce pensiile private ale actualilor salariaţi cu până la 15%.
"În pofida t