În urmă cu şapte ani, mai precis în noiembrie 2003, sub titlul „Medicină în limba română“, prezentam o familie de tineri mongoli care au învăţat medicina în limba acestui pământ şi aveau să o şi practice pentru o vreme aici. Mai mult decât statutul de ucenici ai lui Esculap, cei doi onorează şi rolul de ambasadori ai culturii poporului lor. Sarantuya Gayabazar sau „Privighetoarea din Altai“, cum am denumit-o atunci, a interpretat pentru românii iubitori de frumos, alături de cântece de pe plaiurile mioritice, balade şi cântece de dragoste ale oamenilor stepei asiatice. Soţul doctoriţei, dr. Bor Sugarjav, pregătea împreună cu un prieten român o carte despre ţara lor. (...)Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
Recent, la editura RAO, a văzut lumina tiparului o monografie impunătoare, intitulată MONGOLIA LUI ςINGHIS HAAN, TRECUT ŞI PREZENT, semnată de cei doi autori: Bor Sugarjav şi Ion-Miha Publicitate il Iosif. Marea exploratoare română, Uca Marinescu, a pus la dispoziţia autorilor un set de fotografii color de o calitate excelentă, mărturia trecerii ei prin ţara de la Răsărit.
350 de pagini concise, cu informaţii aduse la zi, îşi propun, într-o viziune integratoare, globală, să făurească o punte de prietenie, de comunicare spirituală între cele două popoare, după cum sublinia în cuvântul către cititori din fruntea cărţii E. S. prof. dr. Bûdragςaa Daş-Yondon, fost ambasador al Mongoliei la Bucureşti. Cartea familiarizează cititorul român cu viaţa spirituală, istoria, tradiţiile unui popor ce vieţuieşte într-un teritoriu asiatic cu un specific cu totul aparte. Într-o ţară cu o suprafaţă mai mare decât Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia luate la un loc, vieţuieşte o populaţie cu cea mai mică densitate din lume: 1,7 locuitori pe kmp. Împuţinată teritorial şi demografic de-a lungul unei istorii zbuciumate,