Starea de oboseală cronică, infecţiile repetate, scăderea în greutate şi inflamarea unuia sau mai multor ganglioni sunt simptome care trebuie luate în seamă, fiindcă pot ascunde prezenţa unui limfom.
Limfomul este o formă de cancer care afectează sistemul circulator limfatic ce face parte din mecanismul natural de apărare al organismului. Acesta este constituit dintr-o reţea de mici canale, vasele limfatice, prin care circulă anticorpii, celulele care distrug virusurile şi bacteriile. În cazul apariţiei limfomului, are loc o înmulţire exagerată a limfocitelor (care alcătuiesc limfa), care se acumulează atât la nivelul ganglionilor, cât şi la nivelul unor organe.
Pesticidele, posibile cauze
Deocamdată nu se cunoaşte exact cauza care duce la apariţia limfomului. Sunt incriminate bolile sistemului imunitar, infecţiile grave, tratamentele de tipul imunoterapiei, chimioterapiei sau radioterapiei. Şi expunerea la solvenţi sau la pesticide poate fi de vină pentru instalarea acestei afecţiuni.
Simptomele pot trece neobservate
Din cauza simptomelor nespecifice, gen oboseală cronică, febră, transpiraţii nocturne, pierdere în greutate şi dificultăţi de respiraţie, limfomul poate trece neobservat.
O manifestare care trebuie să te trimită la medic este umflarea nedureroasă a ganglionilor de la nivelul gâtului, axilelor sau abdomenului. Doar examenul microscopic al unui ganglion limfatic, în cadrul unei biopsii, permite stabilirea diagnosticului şi, eventual, tipului de limfom.
90%, cel de tip non-Hodgkin
Există două forme de limfom: Hodgkin (afectează nodulii limfatici de la nivelul gâtului, zonei axilare şi inghinale) şi non-Hodgkin (caz în care limfoamele nu distrug ţesuturile, ci se dezvoltă în jurul organelor). Anual, în lume se înregistrează 62.000 de noi cazuri de limfom Hodgkin, iar 25.000 se soldează cu deces. În s