În Marea Britanie, ultima modă în pregătirea şi condimentarea mâncărurilor ar fi o pastă cu un altfel de gust, numit umami, care în japoneză înseamnă delicios, savuros. Chiar şi în Nürnberg, la Turnul Simţurilor, ar fi acest al cincilea gust. Informaţiile respective le-am găsit în numărul 5 al revistei Viaţă+Sănătate, din care, lunar, vă prezentăm câteva subiecte, lăsându-vă totuşi dv., cititorilor, bucuria de a descoperi dacă sunt şi altele ce vă pot stârni interesul. Articolul respectiv este semnat de dl dr. Cezar Grosar, fiind inserat la rubrica Medicii noştri răspund. „Mişcarea şi capacitatea de apărare a organismului“ este un articol despre beneficiile pe care ni le aduc exerciţiile fizice. (...) Autorul, dl dr. Ionuţ Dobrescu, făcând referire la mijloacele „prin care putem să ne întărim imunitatea“, arată că Publicitate „imediat după ce am făcut mişcare, apare o au făcut mişcare cel puţin 30 de minute zilnic, „au avut în medie o singură infecţie respiratorie faţă de patru cât a fost media grupului celui mai puţin activ“. Articolul de fond, sub semnătura dl dr. Constantin Dinu, are ca subiect vitamina D, un „puternic imunoregulator“, care şi „reglează tensiunea arterială prin mecanismul reninei şi controlează creşterea celulelor neoplazice“. Amplu, acest material, intitulat „D, de la defensivă“, se opreşte şi asupra „Acţiunii vitaminei D şi a metaboliţilor ei“, „Prevenirii deficitului de vitamina D“, cofactorii acesteia ş.a. Pentru a avea răspunsuri la întrebări de genul: ce factori influenţează creşterea copilului? are mediul vreo legătură cu dezvoltarea lui sau dacă exerciţiul fizic are un cuvânt de spus? nu trebuie decât să citiţi articolul „Imunitate de nota 10“, semnat de dna dr. Cristina Anca Dăscălescu. Dacă aţi început să vă gândiţi la concediu, luaţi în calcul şi propunerile din revistă, adică centrele de sănătate de la Podiş şi Herghelia. @N