Prin crearea fondului de urgenţă de 750 miliarde euro pentru susţinerea ţărilor europene aflate în criză, Uniunea Europeană a modificat "de facto' tratatul de la Lisabona, apreciază secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.
"Este o schimbare enormă", întrucât 'acest lucru este în mod expres interzis în tratate prin celebra clauză 'no-bailout'', a declarat Lellouche pentru Financial Times. "De facto, am schimbat tratatul", a spus acesta.
Germania "are dreptate" când afirmă că UE nu poate să fie "o zonă de transfer" în care ţările bogate finanţează ţările sărace, a precizat oficialul francez. Însă "fondurile de 750 miliarde euro nu reprezintă altceva decât o transpunere a articolului 5 al NATO, privind apărarea colectivă a eurozonei. Când un membru este atacat, ceilalţi sunt obligaţi să îl apere".
Reamintim că la începutul lunii mai, Uniunea Europeană a decis să creeze un fond de urgenţă de 750 miliarde euro, în favoarea ţărilor din zona euro aflate în dificultate, o măsură menită să pună capăt crizei financiare şi economice ce a afectat grav, în mod special, Grecia.
Potrivit AFP, Comisia Europeană a contestat de urgenţă analiza secretarului de stat francez. "Pentru noi, este foarte clar că acest mecanism nu induce schimbări în tratatele europene", a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei, pe teme de afaceri monetare, Amadeu Altafaj.
O parte a finanţării (60 miliarde euro) este "bazată pe articolul 122 din tratatul de la Lisabona, ce se aplică în cazul unor circumstanţe excepţionale", a precizat el. Restul (440 miliarde euro) este bazat pe "un acord interguvernamental ce nu are caracter comunitar", a subliniat Altafaj.