Sindicatele botoşănene nu sunt încă hotărâte să protesteze. De frică să nu îşi piardă serviciile, unii bugetari renunţă la greva generală care va debuta pe 31 mai, în timp ce alţii vor protesta doar din solidaritate, pentru câteva ore.
Greva generală anunţată la nivel naţional este apreciată de botoşăneni, care nu văd o altă ieşire din situaţia delicată în care i-au pus guvernanţii.
„Nimeni nu se poate pune împotriva dorinţei maselor populare. Pentru a scăpa de aceşti hoţi, care au căutat numai măsuri pentru a-şi proteja în continuare veniturile şi a-i extermina pe săraci, este o nouă revoluţie“, a declarat Ioan Marcu, inginer.
În ciuda vehemenţei discursive, majoritatea bugetarilor din Botoşani evită să se expună protestând în stradă. Nici măcar cadrele didactice nu sunt încă hotărâte să intre în grevă.
Ministerul cere lista profesorilor grevişti
Potrivit liderilor sindicali, Ministerul Educaţiei a reuşit să intimideze dascălii printr-o adresă în care se cerea întocmirea unor tabele nominale cu profesorii care vor intra în grevă, sub pretextul organizării examenului de bacalaureat.
„Am condamnat Ministerul Educaţiei pentru că asta înseamnă o intimidare. Oamenii sunt disperaţi, dar îşi merită soarta pe deplin pentru că nu există unitate. Dacă nu ne sacrificăm la momentul oportun, să blocăm bacalaureatul, degeaba am făcut acţiunile de protest de până acum“, a declarat Maria Ţiprigan. Finanţiştii botoşăneni vor protesta numai pentru o zi. „Este vorba de o grevă de solidaritate cu celelalte categorii de bugetari“, a declarat Andrei Paramanov, lider Sed Lex Botoşani.
Angajaţii de la Primăria Botoşani nu vor intra deloc în greva generală. „N-am obţinut acordul de 50% plus 1 pentru a declanşa greva generală. Nu cunosc motivul angajaţilor care nu au dorit să intre în grevă“, a declarat Oana Ciomaga Geor