- Comentariu - nr. 559 / 28 Mai, 2010 "Cu toate ca tara noastra are un potential agricol imens, peste jumatate din hrana romanilor provine din import." (Aceasta apreciere reiese din datele INS, pentru ca realitatea este alta _ circa 70%.) De ce s-a ajuns aici? In primul rand, pentru ca imediat dupa asa-zisa revolutie din decembrie 1989, averea CAP-urilor si intreprinderilor agricole de stat, acumulata in aproape 40 de ani de agricultura cooperativizata, a fost distrusa (furata) atat de taranii care au produs-o, dar mai ales de cei care s-au erijat in conducatori ai procesului de reimproprietarire haotica, dupa bunul plac al celor din comisiile de impartire a pamantului, a tehnicii din dotare, a animalelor din ferme si a mijloacelor fixe _ grajduri, saivane, depozite, mijloace de transport etc. Principiul prin care s-a facut marea imparteala a fost: mai intai luam noi (cei din comisie) si ai nostri tot ce-i mai bun (mai ales pamantul, utilajele si animalele, chiar daca nu au intrat cu asa ceva in CAP), si pe urma ce a mai ramas se imparte la adevaratii proprietari, proces care nu s-a incheiat nici pana acum, aflat pe masa de lucru a judecatorilor si avocatilor. E greu de spus cand se va termina. In culpa pentru distrugerea agriculturii romanesti sunt Petre Roman, prim-ministrul de atunci, CPUN-ul care a preluat puterea dupa impuscarea lui Ceausescu si guvernele care s-au perindat la putere in cei 20 de ani trecuti de la "lovitura militara de stat". In al doilea rand, lipsa unei politici agricole, coerente si eficiente, faramitarea terenurilor, cum am mai aratat, iar in prezent absorbtia slaba (doar de 6%) a fondurilor oferite de Uniunea Europeana, incat Romania s-a transformat intr-o tara cu o productie alimentara neinsemnata, tara cu un potential agricol ce ar putea hrani 80 de milioane de oameni. Zarzavaturile si legumele, verdeturile, fructele, cartofii, porumb