Casa Naţională de Asigurări de Sănătate consideră că birul pentru consultaţiile fără programare este ilegal. Cabinetele medicilor de familie sunt controlate în această perioadă de membrii CJAS pentru a nu consulta mai mult de 20 de pacienţi pe zi.
Tot mai mulţi pacienţi se plâng de faptul că trebuie să plătească taxe astronomice la medicii de familie sau la cei de specialitate pentru consultaţiile fără programare.
În timp ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate consideră ca fiind ilegale aceste taxe, medicii susţin că astfel de tarife sunt legale, atât timp cât sunt afişate. „Discuţii pe marginea acestui subiect au fost încă din luna aprilie când s-au încheiat noile contracte cu medicii de familie. Practic de la cel de-al douăzeci şi unulea pacient consultat într-o zi, medicii au avut tot felul de abordări. Noi am demarat mai multe controale, care continuă şi în prezent”, a declarat Gheorghe Domşa, director CJAS Arad.
Sănătate scumpă
Consultaţiile peste numărul 20 vor fi cu plată, iar medicii nu vor putea elibera reţete compensate, bilete de trimitere ori adeverinţe. Regula însă a fost interpretată diferit de fiecare medic de familie în parte.
„Am înţeles că valoarea consultaţiilor fără programare pentru pacienţii înscrişi pe lista unui medic oscilează între 10 lei şi 50 de lei, pentru cei neînscrişi pe liste ajunge la 50 de lei, consultaţia homeopată costă 80 de lei şi adeverinţă medicală 10 lei, în timp ce o consultaţie la domiciliu este 80 de lei. Exagerat de mult”, a spus Veronica Boroş, pensionară. O altă nemulţumire a pacienţilor se referă la faptul că pe unele specializări de exemplu, policlinca, foarte puţini medici mai fac consultaţii.
„La policlinica mare mai e doar un medic de ortopedie care dă reţete compensate. Aşa că venim la el de la şase dimineaţa, la şapte se deschide casieria şi ne luăm bon şi mai apoi aşt