Centrala termică cu pompe de căldură foloseşte 10 puţuri de mare adâncime forate în spatele Primăriei şi are un randament de 500%.
Căldura şi apa caldă menajeră va fi scoasă din pământ, la Primăria Tarcău, prin intermediul unei centrale termice cu pompe de căldură. Pentru aceasta sunt folosite 10 puţuri cu adâncimea de 180 de metri, de unde se preia o temperatură de 12-18 grade Celsius.
Principiul pe baza căruia funcţionează o astfel de centrală termică este similar celui folosit de frigidere, doar că efectul exploatat este invers, de încălzire în loc de răcire. „În centrala termică, prin intermediul unui compresor, un freon ecologic cedează căldură în timpul procesului de lichefiere. Acest lichid, care se răceşte, este trimis, apoi, la 180 de metri adâncime, în cele 10 puţuri, prin conducte speciale, cu circuit închis, de unde revine încălzit la circa 12 grade Celsius şi procesul se reia“, a precizat Gheorghe Spiriduş, administratorul firmei care a realizat instalaţia de căldură.
Randament foarte mare
Conform acestuia, centrala termică consumă curent electric, dar cu un randament de 500%. „La un kilowatt de curent electric consumat de compresor se obţin cinci kilowaţi termici“, precizează Gheorghe Spiriduş. Acesta mai spune că o centrală termică numai pe bază de curent electric produce un kilowatt termic dintr-un kilowatt de curent electric şi că pentru încălzirea unei locuinţe cu o suprafaţă medie de 200 de metri pătraţi este nevoie de 12 kilowaţi termici.
Gheorghe Spiriduş precizează că sistemul de la Tarcău, primul de la o primărie din ţară, după ştiinţa lui, este compus din două pompe de căldură de câte 60 kw fiecare, de fabricaţie suedeză, având o putere mai mare decât îi este necesară Primăriei. „Urmează să furnizăm căldură şi apă caldă menajeră şi pentru clădirilor vecine, ale primăriei vechi, unde funcţionează centrul de informare tu