Scutirea de la plata impozitului pe venit acordată programatorilor din IT în 2001 a fost una din măsurile care a generat creştere economică, ponderea în PIB a acestui sector ajungând de la 3% la 10%, potrivit asociaţie patronale din acest sector. "În anul 2000 toată zona IT reprezenta 3% din PIB, ajungând în prezent la 10% din PIB, în timp ce agricultura, unde lucrează o treime din populaţia ţării, a adus în cel mai bun an agricol 13% din PIB, în condiţiile în care primesc
Scutirea de la plata impozitului pe venit acordată programatorilor din IT în 2001 a fost una din măsurile care a generat creştere economică, ponderea în PIB a acestui sector ajungând de la 3% la 10%, potrivit asociaţie patronale din acest sector.
"În anul 2000 toată zona IT reprezenta 3% din PIB, ajungând în prezent la 10% din PIB, în timp ce agricultura, unde lucrează o treime din populaţia ţării, a adus în cel mai bun an agricol 13% din PIB, în condiţiile în care primesc şi subvenţii. În tot sectorul IT lucrează în prezent 90.000 de oameni", a declarat vineri Varujan Pambuccian, liderul grupului parlamentar al minorităţilor, la o conferinţă organizată de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
El a adăugat că masura luată în 2001 privind scutirea de impozit a generat creştere economică şi este "frâna" căderii economiei.
Pambuccian, membru în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, a arătat că din anul aplicării scutirii de la impozit, numărul programatorilor IT care au plecat în străinătate a scăzut. În România se licenţiază anual 3.000 de programatori, din care 4% pleacă în străinătate.
"În prezent, de pe urma muncii a 16.000 de programatori, statul încasează 450 de milioane de euro anual, bani care reprezintă salariul anual brut a 83.500 de bugetari sau pensia anuală a 235.000 de oameni", a spus Pam