Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis cum se va calcula randamentul minim al fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II), foarte important pentru aceasta piata, deoarece fondurile care coboara sub aceasta limita intra in administrarea speciala a Comisiei si pot chiar sa iasa de pe piata in cazul in care nu se redreseaza.
Prima evaluare a randamentelor fondurilor de pensii obligatorii, care in prezent au peste 5 milioane de participanti, va fi realizata la sfarsitul lunii iunie, pentru primii doi ani de functionare. Astfel, CSSPP va calcula un randament mediu ponderat cu valoarea activelor administrate de fiecare fond, dar niciun fond nu va putea avea o pondere mai mare de 20%, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei, prezent ieri la Forumul International de Asigurari Reasigurari organizat la Sinaia de Media XPRIMM.
Metodologia de calcul se bazeaza pe o rata medie ponderata
"Metodologia de calcul se bazeaza pe o rata medie ponderata, dar niciun fond de pensii nu va avea un procent mai mare de 20%. In functie de aceasta rata medie se va stabili nivelul minim de randament pe grade de risc", a spus Oancea.
Pentru fondurile cu profil de risc scazut, rata minima va fi egala cu valoarea minima dintre rata medie ponderata minus 3 puncte procentuale si 60% din rata minima.
In cazul fondurilor cu profil de risc mediu, randamentul minim este dat de cea mai mica valoare dintre rata medie ponderata minus 4 puncte sau 50% din rata medie. In cazul fondurilor cu risc ridicat, din rata medie se scad 5 puncte sau se aplica un procent de 40%.
Fondurile de pensii private obligatorii au fost introduse in mai 2008, iar legislatia prevede ca randamentele acestora se calculeaza pentru prima data dupa 24 de luni de functionare. Dupa aceasta, calculul randamentului se realizeaza trimestrial pentru ultimele 2