Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri că a găsit soluţii pentru ca proba orală la limba străină a Bac-ului, programată între 31 mai şi 4 iunie, să se desfăşoare în condiţii normale.
El a spus că în centrele de examen unde profesorii sunt în grevă va deplasa personal din minister sau cadre didactice şi auxiliare din alte licee care nu participă la protest.
Mai citeşte şi:
Elevii ameninţă: Dacă blocaţi BAC-ul, organizăm marşuri de protest pe 1 iunie
Profesorii vor fi transportaţi pe cheltuiala inspectoratelor, iar în cazul în care nu vor fi găsiţi profesori înlocuitori, elevii vor fi urcaţi în maşini şi duşi către alte centre de examinare. Pentru această din urmă acţiune, inspectorii şcolari generali mizează pe ajutorul părinţilor. Potrivit declaraţiilor ministrului, probleme ar fi în judeţele Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj.
Liderii sindicatelor din Educaţie au atras atenţia ministrului că, potrivit legii conflictelor de muncă, nu-i pot înlocui pe profesori pe timpul protestului. Funeriu a replicat că schimbarea metodologiei de organizare a examenului de Bacalaureat se poate promova printr-un ordin ministerial.
Spitalele vor asigura doar urgenţele
Luni, peste 600.000 de bugetari din Educaţie şi Administraţie Publică vor fi în grevă generală pe durată nedeterminată, în semn de protest faţă de reducerea cu 25% a salariilor. Restul, de până la un milion, sunt lucrători din sistemul de sănătate şi din câteva companii private, care se vor solidariza cu dascălii şi cu funcţionarii publici.
În reţeaua sanitară, activitatea se reduce cu 70%. Vor fi trataţi doar bolnavii internaţi, se vor face intervenţii chirurgicale doar dacă acestea nu pot fi amânate şi se va lucra la capacitate normală doar la unităţile de urgenţă. În grevă se vor mai afla şi o parte din lucrătorii de pe ambulanţă.