Bancile trec printr-un proces intern de reasezare, in care accentul se muta pe prudenta dupa ce in anii trecuti cuvantul de ordine fusese lupta pentru cote de piata, spune guvernatorul Mugur Isarescu, in timp ce creditul privat, care ar trebui sa dea oxigen economiei reale, continua sa se contracte.
"Stindardul se schimba de la concurenta si lupta pentru cote de piata la realizarea acestora in conditii de prudenta", a spus ieri guvernatorul Isarescu in incheierea seminarului "Intermedierea financiara - incotro?", organizat de BNR.
Guvernatorul se arata intelegator cu bancherii, dupa ce in toamna lui 2008 spunea ca oprirea brusca a creditarii (creditul privat crestea pe atunci cu 35% anual, in termeni reali) este practic imposibila, pentru ca bancile au retele mari si multi angajati, care trebuie sa lucreze. In 2009 guvernatorul inca ii critica pe bancheri, pentru ca tin dobanzile prea sus, ceea ce afecta atat cererea de finantari, cat si capacitatea clientilor de a plati ratele la imprumuturile contractate. In ultimele luni discursul guvernatorului a devenit insa mult mai tolerant cu bancherii, desi in aprilie 2010, creditul privat inregistra o scadere cu 4,2% fata de aprilie 2009, in termeni reali.
Creditul privat a ramas astfel in teritoriul negativ, nici macar promotiile lansate in ultima perioada nereusind sa dezghete finantarile acordate de banci populatiei si companiilor, al caror sold a ramas la 200,3 miliarde de lei (48,5 mld. euro), nivel aproape similar, in lei, cu cel de la sfarsitul lui martie. Exprimat in euro, soldul a scazut usor, pe fondul variatiilor de curs. Bancherii spun ca nu exista cerere, clientii fiind descurajati de perspectivele inca sumbre din economie, in timp ce Isarescu afirma ca vestile negative determina bancile sa aiba pe buna dreptate un apetit de risc foarte mic.
Reluarea creditarii nu poate sa fie dictata i