A reprezentat România la Institutul European cu expediţiile pe care le-a întreprins cu copiii în munţii Vrancei. Consideră pensionarea un accident. Vasile Angheliu - Gîsculescu a ajuns profesor de biologie din întâmplare, după ce a întârziat la examenul de admitere la Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti.
Deşi ar fi vrut să picteze, stârnit fiind de profesorul său de desen din liceu, s-a mulţumit şi cu îndeletnicirea de profesor de biologie pe care a practicat-o cu toată fiinţa vreme de 43 de ani.
Cu dragoste pentru copii, dar mai ales pentru natură, profesorul Gîsculescu şi-a ţinut orele cu multă sârguinţă. Pe lângă teorie, le-a predat elevilor chiar din mijlocul naturii.
A organizat numeroase expediţii în munţii Vrancei pentru a nu le vorbi copiilor din poveşti.
„Aşa îi învăţam să recunoască toate plantele de mici. Le arătam tot ce are natura în munţi. Copiilor le păcea la nebunie. Avem şi concursul naţional „Prietenii naturii" la Palatul Copiilor.
Mereu mergeam în expediţii şi ţineam un concurs şi acolo. Era cel mai bun cel care reţinea mai mult din ce a văzut. Vrancea a fost câştigător la acest concurs de multe ori. Am prezentat rezultatele copiilor la Institutul European, în Praga şi în Polonia", ne-a spus profesorul pensionar ce a fost şi director la Palatul Copiilor din Focşani timp de 12 ani.
Dorinţă: publicarea ultimei monografii
Pasionat de profesia sa, Vasile Gâsculescu consideră pensionarea sa un accident.
„Pentru mine faptul că am ieşit la pensie a fost ca un accident. Părerea mea este că omul trebuie să muncească tot timpul cât este în putere", ne-a spus profesorul. Acesta a scris monografiile mai multor comune din Vrancea. Momentan are trei cărţi publicate.
„Călător în Vrancea - pe uliţă şi pe cărări", „Nerej aş Varanchei" şi „Varancha la Nerej şi energiile sale". S-a apuc