Romanii au redevenit creditori neti ai sistemului bancar, avand la sfarsitul lunii aprilie depozite de aproape 101 mld. lei (24 mld. euro), la credite luate de la banci in valoare de 99,2 mil. lei (23,6 mld. euro).
Pozitia populatiei de creditor net fata de bancheri s-a conturat din luna martie, dupa ce depozitele crescusera constant in ultimele douasprezece luni, in timp ce creditele acumulasera multe luni de scadere.
Populatia a fost cel mai puternic afectata de inghetarea creditarii, creditele in lei contractate de persoanele fizice coborand cu 5,4% potrivit cifrelor de la nivelul lunii aprilie, pana la 37,8 milioane de lei. Soldul creditelor in valuta contractate de populatie a crescut cu doar 2% din aprilie anul trecut, comparativ cu 5,1% in cazul companiilor.
Romanii au insa depozite cu 8,7% mai mari decat in urma cu un an.
"Tendinta de imbunatatire a pozitiei populatiei fata de sectorul bancar se va mentine si in perioada urmatoare deoarece romanii continua sa economiseasca pe un fond precautional. Oamenii economisesc mai mult chiar daca au resurse mai mici pentru ca nu au o perspectiva foarte buna asupra viitorului", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. In ultima vreme, dobanzile nu mai reprezinta insa un stimulent puternic pentru economisire avand in vedere ca s-au injumatatit fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In martie, dobanda medie la depozitele noi in lei ajungea la 7,25% pe an, cu putin peste dobanda de politica monetara a BNR, in conditiile in care la inceputul anului trecut multe banci ofereau dobanzi de 15-16% pe an.
Ofertele cu dobanzi de doua cifre au disparut de pe piata inca din luna februarie.
Pe de alta parte, incertitudinile privind revenirea economiei ii descurajeaza pe clienti sa mai ia credite, chiar in pofida promotiilor lansate de mai multe banci in special pentru cr