Zeci de bucate tradiţionale produse în judeţul Iaşi îşi fac loc tot mai mult pe piaţa românească. Chiar dacă specializarea lui e „şurubăritul“, Gheorghe Munteanu, din comuna Şipote, a reuşit, într-un timp relativ scurt, să surprindă piaţa cu caşcavalul său, făcut ca la mama acasă.
Ani întregi a muncit ca mecanic auto, apoi ca transportator de produse lactate. Din 2003, însă Gheorghe Munteanu (60 de ani), din comuna ieşeană Şipote, a decis să caute el însuşi reţeta succesului în gustul proaspăt al laptelui de vacă.
„Mereu mi-am dorit şi am luptat să fac produse tradiţionale, aşa cum le făceau părinţii noştri“, spune ieşeanul. Îndrăgostit de gustul laptelului, Gheorghe Munteanu a reuşit să scoată pe piaţă produse făcute ca la mama acasă: caşcaval zvântat pe scândură de brad, caş proaspăt, închegat cu cheag natural, lapte bătut bogat în grăsimi şi urdă dulce.
Îmbină tradiţia cu modernul
Producătorul recunoaşte că produsele lui au un singur defect: „Pentru că sunt naturale, nu poţi să le uiţi zile întregi la căldură. Se strică imediat“. Din toate bunătăţile, caşcavalul de Şipote, crede Gheorghe Munteanu, este produsul cel mai rafinat.
„Îl fac după o reţetă învăţată din părinţi şi-i dau diferite forme care să atragă ochiul: baghetă, pâine împletită sau porumbel“, spune ieşeanul. Munteanu şi-a clădit pas cu pas afacerea. A pornit la drum cu ustensilele tradiţionale, cum ar fi coşul de nuiele, pentru tratarea termică a caşcavalului, linguroaiele din lemn şi ulcioarele.
Pentru a-şi spori însă productivitatea, ieşeanul avea nevoie de ajutorul tehnicii. În urmă cu patru ani s-a orientat spre fondurile SAPARD cu care spera să-şi ridice o fabrică de lactate profitabilă.
Dator la bănci
Nu i-a fost însă deloc uşor. „Ca să porneşti aşa ceva trebuie să-ţi faci mai întâi un control, să vezi