Comisia Europeană vrea o creşterea a vârstei de pensionare în statele membre UE, astfel încât, în zona euro, perioada de pensionare să reprezinte cel mult o treime din viaţa adultă, relatează publicaţia electronică EU Observer.
Salariaţii ar trebui să lucreze mai multe ore şi să se pensioneze la o vârstă mai înaintată, în caz contrar existând riscul unei combinaţii dureroase de salarii mai mici şi contribuţii mai mari, precizează CE într-un raport pe tema pensiilor, potrivit unui articol apărut în ediţia de vineri a publicaţiei Financial Times Deutschland şi citat de EU Observer.
Raportul comisiei, care va fi prezentat înainte de sfârşitul verii, arată că media vârstei de pensionare în Uniunea Europeană este puţin peste 60 de ani, sub media vârstei de pensionare a ţărilor industrializate membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OECD), care este de 63,5 pentru bărbaţi şi 62,3 pentru femei.
Conform raportului, până în 2060, europenii vor trăi mai mult cu 7 ani, în medie, ceea ce ar presupune prelungirea perioadei de activare în muncă la aproape 70 de ani, pentru menţinerea unui echilibru şi pentru a nu petrece la pensie peste o treime din viaţa adultă (peste 18 ani).
Acest lucru ar însemna cu 4 ani şi 8 luni mai mult decât ţinta de 65 de ani avută în vedere pentru statele membre.
Germania a ridicat recent vârsta pensionării pentru cetăţenii săi de la 65 la 67 de ani.
Subiectul a creat tensiuni între statele membre. În mijlocul unei dezbateri aprinse privind acordarea unui ajutor Greciei afectate de criza economică, mai mulţi politicieni germani au remarcat faptul că vârsta medie de pensionare pentru greci este de 61 de ani şi mult mai mică pentru anumite grupuri profesionale.
Probleme întâmpină şi Franţa, unde, potrivit Financial Times Deutschland, bărbaţii se pensionează în medie la 58,7 ani, cel mai