Compania Diverta, intrata in insolventa saptamana aceasta, vinde la jumatate fata de acum 2 ani, insa ca urmare a disponibilizarilor si a inchiderii mai multor magazine, lantul de magazine de carte, electronice si papetarie reuseste in prezent sa mentina cheltuielile egale cu incasarile. "Ne apasa datoriile din urma, precum un guguloi imens. Nu trebuie sa-l lasam sa ne sufoce", spune Octavian Radu, manager al RTC Group, care detine Diverta.
Datoriile cumulate ale Diverta "sunt de trei ori mai mici decat afacerile pe care le genereaza compania", a spus Radu vineri la Money Channel. In 2009, lantul de magazine a generat venituri de 35 mil. euro, in scadere cu 30% fata de 2008.
Fara sa ofere detalii suplimentare privind valoarea datoriilor cumulate, seful Diverta a spus ca a "reusit performanta" sa iasa pe plus lunile trecute, situatia de insolventa fiind cauzata de "pierderile uriase cumulate anul trecut. Nu am mai putut sa le gestionam si am ajuns in aceasta situatie", spune Octavian Radu care compara datoriile, plastic, cu "un guguloi imens care nu trebuie lasat sa sufoce compania. Acesta trebuie intins cat mai mult si impartit si intre parteneri, pentru a putea sa-l facem sa dispara".
Radu exclude intrarea in faliment a Diverta, spunand ca in cel mai rau caz compania va trebui sa mai reduca din numarul de magazine si implicit din angajati. "In prezent avem 62 de magazine Diverta. Daca vom ajunge pana la finalul crizei la 60, 55 sau chiar 50 de magazine nu este o drama, e ceva normal in situatia in care piata se contracta si vanzarile scad in tot retailul", a subliniat Radu.
Seful Diverta spune ca numarul de magazine ce ar putea fi inchise tine foarte mult de performanta acestora si de pretul cu care proprietarii inchiriaza spatiul. "Suntem in renegocieri continue in cazul tuturor chiriilor. 'Landlorzii' (proprietarii de spat