Cornel Matei şi-a dorit de mic să ajungă mecanic de locomotivă, dar nu a reuşit să-şi transpună acest vis în realitate decât după înlăturarea regimului comunist, perioadă în care a suferit crunt.
A trecut prin încercări grele în regimul comunist. Încă din liceu, a avut probleme pentru că nu a vrut să intre în Uniunea Tineretului Comunist (UTC). „Am refuzat datorită convingerilor mele religioase şi poziţiei de neutralitate din punct de vedere politic“, precizează bărbatul. Din această cauză, nu a putut participa la olimpiade, la competiţii sportive, la alte acţiuni ale şcolii.
A refuzat jurământul militar
„Îmi doream foarte mult să ajung mecanic de locomotivă sau să fac şcoala de planorism, dar nu puteam decât dacă îndeplineam condiţiile impuse de regimul de atunci“, îşi aminteşte Cornel. La vârsta de 19 ani, a fost chemat la încorporare. Datorită convingerilor sale religioase şi mergând pe principiul biblic „iubirea de aproape“, a refuzat să depună jurământul militar, să îmbrace haina militară, să se instruiască în spiritul cazon.
„Am refuzat să învăţ arta crimei şi am fost condamnat de tribunalul militar din Cluj la doi ani şi jumătate de închisoare, pe care i-am efectuat la locul de muncă“, afirmă interlocutorul nostru. Şi-a ispăşit pedeapsa la Intreprinderea Mecanică din Cugir, unde a fost tratat cu înţelegere. „În această perioadă, nu am avut voie să părăsesc localitatea, eram permanent urmărit de securitate. Mi s-au făcut percheziţii la domiciliu, mi-au răscolit casa şi confiscat un radio-casetofon, câteva înregistrări religioase şi un jurnal intim“, povesteşte Cornel Matei.
A trecut prin cele mai grele închisori comuniste
Ulterior, a fost din nou chemat la încorporare. A refuzat categoric şi a urmat o nouă condamnare. „Procesul a fost unul cu uşile închise. Nu au avut voie să asiste decât mama şi tata. Arestat