Comisia Europeană a avizat aplicaţia de finanţare a proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi", iniţiativă care se ridică la o valoare totală de 136 de milioane de euro. Din această sumă, societatea ApaVital SA Iaşi, operatorul regional de apă, va contribui cu o cotă de 10%, două procente reprezintă contribuţia comunităţilor locale, iar diferenţa este constituită din fonduri europene nerambursabile, disponibile prin intermediul POS Mediu.
Proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi" vizează investiţii în surse de apă, staţii de tratare a apei, reţele de apă şi sisteme de colectare şi epurare a apei uzate. Populaţia care va beneficia de rezultatele acestui proiect este de 814.000 de locuitori, din oraşele Iaşi, Hârlau, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei şi comunele Holboca, Tomeşti, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Scobinţi şi Ion Neculce. Conform documentaţiei, perioada de implementare a proiectului este 2010-2013.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a declarat că o parte importantă din fonduri, circa 70 de milioane de euro, va fi direcţionată către investiţiile aferente din municipiul Iaşi şi Zona Metropolitană Iaşi. "Lucrările aferente acestui proiect vor fi împărţite pe 16 secţiuni, pentru a putea fi scoase mai uşor la licitaţie", a afirmat Simirad. Ca urmare a avizării proiectului, în următoarele două luni vor demara licitaţiile aferente, începând cu cea pentru consultanţă. De asemenea, compania ApaVital trebuie să contracteze un împrumut de 13 milioane de euro, pentru a putea susţine cota de cofinanţare care îi revine.
În ultimii 14 ani, precursoarea societăţii ApaVital, fosta Regie Autonomă Judeţeană de Apă-Canal Iaşi, a implementat investiţii în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. Acestea au început cu proiectul de modernizar