Medici români arată cum văd ei serialele cu doctori de la televizor: cazurile prezentate sunt „un pic înflorite pentru spectacol”, dar corecte medical, iar organizarea spitalelor - „de invidiat”. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Filmele care tratează probleme medicale au succes şi la doctori. Câţiva medici români de diverse specializări, din sistemul medical public românesc, ne-au spus cum văd ei serialele care rulează pe televiziunile româneşti.
Televiziunea publică deţine în palmares două dintre filmele de succes cu caracter medical, „Dr. House” (în fiecare joi, de la ora 23.00) şi „Anatomia lui Grey” (luni, ora 22.00), în timp ce Pro Cinema difuzează luni şi marţi serialul „Spitalul de urgenţă” -„ER”. Alte două seriale cu medici pot fi urmărite la AXN, „Stagiarii” şi „Spitalul «All Saints»”, primul rulând şi pe Kanal D.
„Suntem trist de departe”
„«Dr. House» cred că e mai mult un film psiho-poliţist”, comentează medicul Bogdan Dorobăţ, specialist în radiologie intervenţională la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Despre „ER” („Spitalul de urgenţă” - n.r.) spune că „e foarte bine realizat din punct de vedere al situaţiilor medicale, decorurilor şi atmosferei de spital. Unul din ultimele episoade a fost transmis la televizor în timp real (a fost în direct!) - o mare performanţă. Suferinţele, tăieturile, plăgile, sângele, perfuziile etc. sunt foarte reale.”
Potrivit doctorului Dorobăţ, pe lângă partea strict cinematografică, e interesant de comparat cum este organizată, cum se mişcă şi cum funcţionează o cameră de gardă într-un spital american, comparativ cu România.
„Suntem trist de departe”, rezumă Bogdan Dorobăţ. Despre „Anatomia lui Gray” spune că are o latură de filosofie a profesiei şi a relaţiilor interumane interesantă.
„Parcă, totuşi, medicii încercau să se priceapă şi să se bag