Se intâmplă uneori să găsim câte un roman care ne emoţionează profund, care pare un miracol al imaginaţiei şi care ne bântuie mult timp după ce l-am inchis. "Jurnalul albastru" al lui James Levine este genul acesta de carte. Este povestea lui Batuk, o fetiţă indiană dusă la Mumbai de la ţară şi vândută pentru a se prostitua de către tatăl ei.
Deşi dureroasă la lectură, povestea lui Batuk vorbeşte despre exploatarea copiilor şi despre nepăsarea cu care aceştia sunt trataţi in toată lumea, dar ne oferă şi un mesaj incurajator despre puterea de a te ridica pe care ţi-o dau cuvintele şi cititul. Dr. Levine donează tot profitul obţinut din vânzarea cărţii in Statele Unite pentru a ajuta copiii exploataţi. Povestea lui Batuk poate, intr-adevăr, să schimbe ceva.
James A. Levine este profesor de medicină la Clinica Mayo si un savant cunoscut pe plan internaţional, medic şi cercetător.
El a avut ideea acestei cărţi teribile şi sfâşietoare pe când intervieva copiii străzii in Mumbai, ca parte a cercetării lui medicale. Pe strada Cuştilor unde copiii se prostituau, inchişi pur şi simplu in cuşti de către paznicii lor nepăsători şi abuzivi (care băgau in buzunar toţi banii), Levine a fost izbit de imaginea unei fetiţe care stătea in faţa cuştii sale şi scria intr-un jurnal.
Toate drepturile de autor obţinute in Statele Unite vor fi donate Centrului Internaţional pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi (www.icmec.org) şi Centrului Naţional pentru Copiii Dispăruţi şi Exploataţi (www.missingkids.org). Pentru mai multe informaţii, vizitaţi site‑ul www.BatukFoundation.org.
*
Am luat o pauză. Mamaki Briila e mulţumită de mine. Şi are de ce! Am muncit din greu toată dimineaţă, iar când i‑am spus că‑s obosită, mi‑a răspuns cu un zâmbet.
- Odihneşte‑te, micuţa mea Batuk, mi‑a spus ea. Azi or să vină o groază de bogătani.
De fap