Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan efectuează un turneu diplomatic de opt zile în America Latină. După Brazilia, etapa actuală, el este aşteptat în Argentina şi în Chile. Turcia se arată în ultimul timp extrem de activă pe scena diplomatică internaţională. O analiză semnată de Matei Vişniec.
Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan efectuează un turneu diplomatic de opt zile în America Latină. După Brazilia, etapa actuală, el este aşteptat în Argentina şi în Chile. Turcia se arată în ultimul timp extrem de activă pe scena diplomatică internaţională. O analiză semnată de Matei Vişniec (audio).
"Dragoste cu sila nu se poate", spune un proverb românesc şi probabil că el are un echivalent în toate culturile şi în toate limbile, inclusiv în cea turcă. Este ceea ce resimt probabil în prezent turcii, în raport cu Uniunea Europeană.
De foarte mulţi ani, Turcia face eforturi pentru a fi primită în Uniune, fără nici o garanţie însă la orizont că acest proces se va încheia cu succes. Or turcii sunt pe cale să-şi pună în practică un plan B. Ei ştiu, de exemplu, că Nicolas Sarkozy, care se opune clar intrării Turciei în Uniunea Europeană are şanse să câştige alegerile prezidenţiale din 2012. Ceea ce înseamnă că până prin 2017, Franţa va continua să spună NU integrării europene a Turciei, de unde şi recenta decizie a Ankarei de a se orienta în alte direcţii, cum ar fi spre ţările arabe.
Turcia este o putere regională în Orientul Apropiat şi încearcă să-şi extindă în mod natural influenţa în ţările turcofone.
În general, Turcia duce o politică sintetizată de expresia : zero probleme cu vecinii. Ea doreşte, însă, în prezent, să se apropie şi de unele ţări emergente, precum Brazilia.
Recentul acord semnat de Brazilia şi Turcia cu Iran, pentru a-i furniza uraniu îmbogăţit a avut o anumită rezonanţă mediatică. Turcia este în orice caz tot mai vizibilă p