Persoanele care se acomodează uşor cu schimbările îşi fac viaţa mai uşoară atât lor, cât şi celor din jur. Până la un punct, flexibilitatea aduce numai beneficii.
„Nu supravieţuieşte cea mai puternică specie, şi nici cea mai inteligentă, ci cea mai adaptabilă la schimbare", spunea Charles Darwin, celebrul naturalist. Cuvintele rămân valabile şi în cazul oamenilor. Creaturi sofisticate care vor nu doar să supravieţuiască, ci şi să ducă o viaţă cât mai frumoasă, aceştia trebuie să se adapteze pentru a face faţă lumii în continuă mişcare.
De câte ori ţi s-a spus că ar fi trebuit să trăieşti în alt secol sau cât de des ai simţit tu singur acest lucru? Şi câte dintre evenimentele care ţi s-au întâmplat ar fi putut avea un alt deznodământ, mai avantajos pentru tine, dacă ai fi reacţionat într-un mod diferit sau dacă ai fi avut o altă abordare? Capacitatea de adaptare nu este doar un atu cu care ne naştem, ci şi o abilitate care se învaţă. Ea nu presupune anularea individualităţii şi nici cedarea de dragul armoniei, ci doar găsirea unui acord personal între tine şi lumea din jur.
Verifică în ce măsură ţi se potrivesc afirmaţiile următoare, pentru a afla cât de adaptabil eşti. Pentru fiecare enunţ în care te regăseşti, acordă-ţi un punct. Apoi află şi ce părere au despre tine persoanele apropiate, tot pe baza acestor enunţuri.
1Sunt o persoană realistă, prefer să dau piept cu situaţiile aşa cum sunt, decât să-mi fac iluzii şi să evit adevărul.
2 Sunt o persoană creativă, găsesc mai mereu soluţii atunci când sunt în impas.
3 Îmi place să vizitez locuri noi şi să cunosc persoane noi.
4 Îmi vine uşor să înţeleg şi să respect persoane de diferite etnii, religii şi culturi.
5 În general, mă adaptez destul de uşor situaţiilor cum ar fi schimbarea domiciliului sau a locului de muncă.
6 Nu mă consider încăpăţânat.