Incertitudinea din piata, lipsa lichiditatilor cu care se confrunta companiile si reducerea numarului investitorilor straini sunt cele mai mari amenintari de pe piata hoteliera.
Ali Yilmaz Yildirimlar, 42 de ani, care conduce hotelul de cinci stele Radisson Blu din Capitala, este ferm convins ca 2010 nu va aduce schimbari pozitive in economia romaneasca si se intreaba "cum poate fi anul acesta mai bun decat anul anterior cand asistam la discutii legate de modificarea taxelor si la proteste in strada. "
Yildirimlar spune ca 2010 va fi in continuare un an dificil, iar argumentele sale descriu un adevarat lant al slabiciunilor: "Daca clientii corporate nu au cash-flow, atunci nu vor mai organiza deplasari, ce implica si cazare, sau evenimente de business. De asemenea, faptul ca nu mai vin investitori straini in interes de afaceri se vede in gradele de ocupare ale hotelurilor".
Aproape 70% din clientii Radisson Blu, hotelul de cinci stele cu cea mai mare capacitate din Capitala (424 de camere) sunt straini, veniti in interes de afaceri, doar 30% fiind romani, potrivit oficialului companiei.
Radisson Blu este detinut de compania Bucuresti Turism (BUTU), care mai controleaza si complexul Centreville Apart Hotel. In primul trimestru al anului acesta compania a avut o crestere cu 14% a cifrei de afaceri, la 22,8 mil. lei (5,5 mil. euro), si a trecut pe profit cu un rezultat brut de 4,6 mil. lei (1,1 mil. euro), dupa ce in primele trei luni din 2009 avusese pierderi de 25 mil. lei (6 mil. euro), potrivit datelor de pe Bursa. Profitul a provenit in special din reevaluarea in scadere a datoriilor pe termen lung, pe fondul scaderii cursului de schimb leu/euro. Anul trecut, compania a realizat o cifra de afaceri de 23,3 mil. euro, in crestere cu 73% fata de 2008, cand hotelul Radisson a fost deschis doar sase luni.
Compania Bucuresti Turism es