Produsele cu factor de protecţie 30 sunt cele mai recomandate pentru prevenirea arsurilor. Se aplică cu 20 de minute înainte de expunerea la soare. Sursa: Shutterstock
Pielea neprotejată expusă radiaţiilor solare e predispusă apariţiei cancerului de piele, nu doar îm bătrânirii premature şi arsurilor. Cremele pentru protecţie solară, ochelarii de soare, pălăriile şi hainele cu ţesătură fotorezistentă ajută organismul să se protejeze de ultraviolete, însă trebuie folosite în funcţie de gradul de expunere la soare, vârstă şi pigmentul pielii.
„Cremele de fotoprotecţie ajută pielea să nu se ardă. Ele conţin substanţe care absorb radiaţia luminoasă şi reacţionează ca o haină protectoare”, explică Mihaela Leventer, dermatolog la clinica Dermastyle din Capitală.
Reaplicaţi crema la fiecare două ore
Cremele pentru protecţie solară trebuie aplicate în strat suficient de gros, cu 15-20 minute înaintea expunerii la soare. „Atenţie însă că de multe ori gradul real de protecţie este mai mic decât cel indicat pe ambalaj şi riscaţi să aplicaţi un strat prea subţire. Chiar dacă pe ele scrie că sunt rezistente la apă şi transpiraţie, trebuie reaplicate”, spune conf. dr. Cătălin Popescu de la Spitalul Colentina, Bucureşti.
Pentru a avea un efect mai sigur, aplicaţi crema pe întreg corpul şi reîmprospătaţi stratul la fiecare două ore, deoarece se şterge de prosop, se diluează la transpiraţie sau când intraţi în apă.
Atenţie la copii!
Copiii mai mici de 2 ani nu este bine să facă plajă, recomandă unii dermatologi. „Micuţii au nevoie de 10 minute de expunere la soare pentru prevenţia rahitismului şi pentru o bună dezvoltare osoasă, însă nu e bine să facă plajă. Cei care suferă arsuri în prima copilarie au o incidenţă a melanomului (tumoră malignă a pielii) cu 25% mai mare decât cei care nu s-au ars”, explică