Angajaţii se bucură de plăţile compensatorii generoase, în vreme ce Petrom anunţă că nu are nici o ofertă serioasă pentru Doljchim. În acelaşi timp, omul de afaceri Ioan Niculae, care intenţiona să cumpere combinatul craiovean, spune că nu are cu cine să negocieze, iar Petrom susţine că nu are „un partener credibil“ de dialog.
Alţi 100 de angajaţi de la Doljchim vor primi preavize de la 1 iunie, urmând să părăsească fabrica peste două luni. Acest nou val de disponibilizări sau ,mai bine zis, de plecări voluntare vine la numai câteva luni după ce 376 de oameni au fost lăsaţi „la vatră“, în cadrul programului de restructurare pe care l-a iniţiat acţionarul majoritar al Doljchim, OMV-Petrom. Vor mai rămâne 507 oameni, dar către finalul anului şi din aceştia vor fi daţi afară încă 200. Restul de 307 rămân pentru a asigura închiderea, dezmembrarea şi chiar demolarea Doljchim. Actualmente, mai funcţionează doar fabrica de metanol, dar, în funcţie de cererea de pe piaţă, şi această ultimă „redută“ ar putea fi închisă până la finele anului. Mastodontul devine un morman de inox şi betoane, numai bun de tăiat şi de valorificat.
Plăţi de 48.000 de lei. Oamenii spun „bodaproste!“
Până nu demult, disponibilizaţii erau supăraţi că îşi pierd locul de muncă pe criza aceasta. Acum, ei spun că plăţile compensatorii pe care le primesc sunt binevenite. Cel mai probabil, intenţia guvernanţilor de a impozita sumele compensatorii şi de a elimina astfel de plăţi pentru bugetari i-a speriat pe viitorii disponibilizaţi. „Oamenii se tem să nu se întâmple ceva şi acceptă plăţile compensatorii. Vor să apuce să iasă cu programul acesta. Nu vedeţi ce se întâmplă la stat?“, a spus, pentru GdS, liderul sindical de la Doljchim, Gheorghe Băiaşu. În prezent, plăţile compensatorii sunt îndestulătoare, astfel că mulţi sunt tentaţi să plece acum de la combinat.
„O pe