Nevoia de placere: o invatam din fasa, o pierdem la intarcare, tanjim dupa ea toata viata. Japonezii au descoperit unde se ascunde placerea si au decis sa o creeze artificial. Asa s-a nascut monoglutamatul de sodiu, compus sintetic care se adauga in toate produsele alimentare si care ne face sa oftam de placere. In epoca moderna, al cincilea gust e indus de E-uri si creeaza dependenta. Firesc, avand in vedere ca piata monoglutamatului se cifreaza la 4 miliarde de euro pe an. Mii de tone de E-uri se gasesc in mancarea noastra, dandu-i savoare. Dar este ea si sanatoasa?
Ne place sa mancam, si mancam ceea ce ne place! Dulce, acru, sarat, amar si Umami - cel de-al 5-lea gust - cu care ne-am nascut, de care poate habar n-aveam, dar de care suntem dependenti! Chimistii ii spun monoglutamat de sodiu, industria alimentara l-a numit E 621. Mii de tone din substanta magica se regasesc astazi in mancarea noastra.
Savoare, deliciu, acel ceva ce face sa-ti lase gura apa, nu te lasa sa te opresti, desi nu mai ai nevoie si nici nu mai poti. Placere! Senzatie primara care-l face pe copil sa nu se potoleasca la san pana cand nu adoarme epuizat. Al cincilea gust: Umami.
Glutamatul excita papilele gustative, care la randul lor trimit impulsuri nervoase catre creier. Acolo, odata detectat cel de-al 5-lea gust, informatia este transmisa mai departe catre encefal, unde se naste placerea. Invatam din fasa nevoia de placere, si implicit magia celui de-al 5-lea gust: Umami. Il pierdem la intarcare, tanjim dupa el fara sa ne dam seama, dar il redescoperim in carne, in rosiile coapte si zemoase, in ciuperci si in trufe, in oua, in deliciosul parmezan, in peste si in fructele de mare din bucataria asiatica. N-am stiut nimic despre acest secret al gustului pana in 1908, cand doctorul Kikunae Ikeda din Tokyo a intuit ceva si a extras glutamat din alge. Adaugat, ca un con