O excursie în adâncul mării este cea mai inedită destinaţie pentru care puteţi opta pe litoralul românesc. În lumea din adâncuri, împătimiţii scufundărilor descoperă vegetaţia marină, căluţi de mare, corali, peşti, scoici sau melci. Dacă sunt norocoşi, se întâlnesc cu delfinii.
Victor Sfîrlea pune la dispoziţia doritorilor cursuri de scafandri. Zona de plajă de unde se fac plecările spre adâncul mării este diferită, în funcţie de vremea de afară, de vânt şi curenţi.
Sejur exotic
În excursia propriu-zisă sub ape, căluţii de mare se plimbă pe lângă tine. Dacă ai noroc te loveşti de un banc de peşti sau zăreşti, foarte aproape de tine, un delfin.
Trei specii noi de vieţuitoare au fost descoperite în Marea Neagră
Dacă apa este limpede, pe nisip vezi melci în timp ce plantele se unduiesc în jurul tău. Este lumea extraordinară din adâncuri pe care împătimiţii scufundărilor te invită să o descoperi. Plecarea în adâncuri se face numai însoţit de un scafandru profesionist şi după un instructaj riguros care durează o săptămână.
Instructaj elementar
Prima condiţie a scufundării este să nu ai probleme de sănătate şi să ai împlinită vârsta de 12 ani. „Înainte de prima scufundare se fac 12 ore de teorie, finalizate cu un examen grilă. Apoi se fac exerciţii în bazin cu adâncimea maximă de doi metri“, explică Victor Sfîrlea. Abia după ce elevul posedă cunoştinele elementare îşi pune echipamentul de scafandru.
„Cei care fac scufundări trebuie să poarte mască de protecţie, labe, tub de respiraţie, echipament de protecţie termică, neopren, mănuşi, botoşi, glugă. Cel care urmează să se scufunde îşi pune şi aparatul de respirat sub apă şi îşi ia cu el butelia de aer comprimat. Nelipsite din echipament sunt vesta compensatoare şi centura de lestare, precum şi busola, ceasul şi instrumentele de măsură“, explică instructorul.
@N