- Psihiatru -
Desi UNICEF serbeaza Ziua Internationala a Copilului pe 20 noiembrie, Romania si alte 24 de tari, majoritatea foste sau actual comuniste, o serbeaza la 1 iunie. Decizia de a se sarbatori o zi a copilului a fost luata cu mult timp in urma, in 1925, an in care s-a tinut la Geneva prima Conferinta mondiala pentru protejarea si bunastarea copiilor. Cu toate reglementarile, in India copiii sunt sarbatoriti pe 14 noiembrie, iar in Japonia si Coreea de Sud, pe 5 mai. O situatie speciala se intalneste in Germania, unde data de 1 iunie este valabila doar in Est, in fosta RDG, pe cand in Vest, in fosta RFG, ziua este serbata pe 20 septembrie. Dar dincolo de inconsecventa stabilirii unei date unice, necesitatea unei zile a copilului este evidenta, nu pentru a o celebra prin festivitati artificiale si oportuniste, ci pentru a ne reaminti cu mai multa responsabilitate de ei. Iata argumentele doctorului Florin Tudose, Decanul Facultatii de Psihologie-Sociologie a Universitatii "Spiru Haret" din Bucuresti.
"Copilaria mi-a ramas ca un taram fabulos, in care frumusetea lumii se descoperea in fiecare clipa, in fiecare fiinta si in fiecare obiect"
- Framantarile sociale prin care trecem si neasezarea lumii de azi ii atinge, cu siguranta, si pe copii. Mai sunt ei, oare, fiintele suave si fragile pentru care s-a inventat sarbatoarea de intai iunie?
- Copiii raman acele fiinte care au nevoie de protectie si dragoste, si asa vor ramane atata timp cat omenirea va exista. In momentul actual, care este marcat de o evidenta criza economica, dar si de una morala, ei ar trebui protejati cu mai multa atentie, dar ma indoiesc ca cineva anume ar fi dispus la un sacrificiu suplimentar pentru copii. Ma uit cu tristete la faptul ca educatorii vremurilor noastre (invatatori, profesori si universitari) sunt mereu gata sa-si sacrifice invataceii,