Doi copii din Horoatu Crasnei au expus la Festivalul Ştiinţei macheta unei tabere ecologice. Dintre sutele de lucrări expuse la Festivalul Ştiinţei s-a distins macheta şcolii din Horoatu Crasnei, care propune un mod de viaţă sută la sută eco.
Două săptămâni au lucrat, aproape fără întrerupere, Andrei Cristea şi Olimpiu Găvrilaş doi elevi de clasa a VII-a de la şcoala din Horoatu Crasnei, la macheta care a luat ochii vizitatorilor Festivalului Ştiinţei, desfăşurat astăzi pe platoul din faţa Prefecturii. După cum explică realizatorii ei, macheta reprezintă o tabără ecologică, în cadrul căreia rezidenţii trăiesc cât se poate de prietenos cu mediul. Ei locuiesc, astfel, într-o casă realizată exclusiv din materiale ecologice, încălzită şi iluminată cu ajutorul unui panou solar şi a unei turbine eoliene. Mai mult, tabăra are propria sursă de hrană, reprezentată de o fermă eco, în care animalele sunt hrănite cu furajele obţinute acolo, iar gunoiul de grajd rezultat este folosit ca îngrăşământ pentru terenurile cultivate din fermă.
„Este exact cum ar trebui să trăim cu toţii, şi cum vom fi obligaţi să trăim în viitor, dacă dorim să avem un mediu curat", spune profesoara Lenka Lung, directoarea şcolii şi cea care i-a ajutat pe copii să conceapă macheta.
Barometru de furtună
Printre celelalte lucrări expuse am remarcat şi barometrul chimic gândit şi realizat de trei elevi de la Colegiul Naţional „Silvania" Zalău - Denisa Petric, Mădălina Marincaş şi Horia Mureşan, toţi trei şi membri ai cercului de chimie - ecologie din cadrul Palatului Copiilor Zalău. „Un amestec format din clorură de amoniu (sau ţipirig, cum i se spune în popor), azotat de potasiu (salpetru) şi camfor, dizolvat în alcool etilic şi pus într-un cilindru de sticlă, indică, în funcţie de presiunea atmosferică, timpul probabil, de la timp frumos, până la furtună", explică