Are o istorie de 100 de ani, suedezul Ericsson folosind tehnologia încă din 1910
Termenul actual de telefonie mobilă este unul denaturat faţă de conceptul de bază
Telefonia mobilă are o istorie veche de 100 de ani, bazele acestui concept fiind introduse de inventatorul suedez Lars Magnus Ericsson, încă din 1910. Acesta a instalat un dispozitiv telefonic chiar pe propria maşină, iar prin intermediul unei antene bifilare, reuşea să se conecteze cu reţeaua de telefonie naţională în timp ce se deplasa prin ţară.
Doi cercetători ruşi, G. Saphiro şi I. Zaharcenko, îmbunătăţesc invenţia suedezului Ericsson, testând cu succes un telefon montat într-un autovehicul care, pe o rază de 20 de kilometri, se putea conecta la reţeaua locală.
Conceptul de bază de telefonie celulară se naşte la doi ani după încetarea celui de al Doilea Război Mondial, în1947, când cercetătorii îşi dau seama că, prin introducerea unor zone celulare, pot îmbunătăţi substanţial eficacitatea convorbirilor. Astfel, în decembrie 1947, Douglas H. şi W. Rae Young, ingineri la firma americană de cercetare Bell Laboratories, propun construcţia unor celule hexagonale ca relee pentru telefoanele mobile. În 1948, serviciul de telefonie mobilă fără fir este disponibil în aproape 100 de oraşe americane şi majoritatea autostrăzilor.
Compania Ericsson lansează primul telefon mobil automat pe piaţa din Suedia în 1956
Primul telefon mobil complet automat, numit MTA (Mobile Telephone System A), a fost dezvoltat de compania Ericsson şi lansat pe piaţa din Suedia în 1956. Avem de-a face cu primul sistem care nu necesită control manual, dar avea dezavantajul greutăţii (cântărea 40 kg!). MTB Produce o versiune mai evoluată, care cântărea "doar" 9 kg, şi a fost introdusă în 1965.
În 1957, radio-inginerul sovietic Leonid Kuprianovici a creat un telefon portabil numit după iniţiale