Executorii judecătoreşti, care funcţionează ca autoritate a statului, şi-au format o castă sub umbrela „meseriei liberale" şi au devenit stat în stat. La Timişoara a izbucnit un scandal monstru după ce s-a descoperit că mii de executări riscă să fie declarate ilegale pentru că un executor şi-a exercitat meseria în afara legii.
UPDATE: EXCLUSIV Decanul executorilor judecătoreşti, pensionat forţat, este implicat în afacerile baştanilor căutaţi de Interpol
Scandalul din Timişoara scoate la lumină poziţia privilegiată pe care şi-au construit-o executorii judecătoreşti, profitând de statutul de autoritate a statului dar şi de cel de meserie din categoria celor liberale. În acelaşi timp aduce în faţa publicului informaţii care sugerează cât de scump este accesul în această castă şi cum se trafichează, pe bani grei, intrarea în tagma executorilor.
Executorul pensionar cu trei pensii de la stat
Ministerul Justiţiei a interzis recent unui executor din Timişoara să-şi mai exercite autoritatea. Doru Muntean Arhgir a primit ordinul ministrului în martie 2010. Conform documentelor intrate în posesia redacţiei noastre, executorul încasa trei pensii de la stat şi în paralel mii de euro din executări silite. Munteanu a dat în judecată Ministerul Justiţiei sperând să convingă judecătorii să-l lase să mai facă executări silite.
Află mâine cum şi pentru ce i s-a interzis lui Munteanu să mai exercite autoritatea de executor, în
Meserie foarte bănoasă
Meseria de executor judecătoresc este una extrem de bănoasă. Camerele executorilor, constituite în fapt în caste, la fel ca cele ale notarilor, permit greu accesul în această meserie. Cu concurenţa controlată, având „clienţi" furnizaţi în număr mare de Justiţie, executorii au câştigat averi fabuloase bazându-se pe statutul de autoritate a statului. Î