Perspectivele negative privind cresterea economica in tarile europene ridica multe intrebari daca nu cumva o mare parte a continentului va ajunge o Japonie a anilor 1990, cand a indurat o stagnare economica de un deceniu.
O scadere economica pe stilul Japoniei, in urma cresterii spectaculoase din 2007 - 2008, insotita de deflatie, este un scenariu plauzibil pentru Europa, cred unii analisti.
Totusi, este nevoie de ceva mai mult decat o criza survenita in urma cresteri deosebite pentru a ajunge in situatia tarii asiatice.
Potrivit lui Adam Posen, membru al Comisiei de Politica Monetara in cadrul Bank of England (banca centrala britanica), problema Japoniei nu a fost cresterea economica zero. Dimpotriva, de cate ori incepea o redresare, existau o serie de erori ale politicilor fiscale, care subminau aceste eforturi.
Exista si similaritati cu ceea ce se intampla acum in Europa. Si in Japonia, cererea era foarte scazuta, iar, din cauza unui sistem bancar in stare proasta, bancile nu mai acordau imprumuturi.
Posen sustine ca Marea Britanie si Statele Unite nu risca sa devina "japoneze", in sensul unor recesiuni repetate, din cauza unor masuri macroeconomice gresite. In plus, Marea Britanie are investitori mai activi si este mult mai deschisa mediului de afaceri international.
In multe aspecte, economia din anii 1990 din Japonia se aseamana celei din Statele Unite de azi. Astfel, ambele tari au o economie mai inchisa, guvernul nu este foarte implicat, iar taxele sunt relativ mici, prin urmare si-au permis sa ofere stimuli financiari.
"Pentru economii mai mici si mai dechise, cu un sector public foarte dezvoltat, precum Marea Britanie, nu sunt vesti bune", a spus Posen, citat de The Wall Street Journal.
Acest lucru inseamna ca impactul cheltuielilor publice asupra economiei va fi