"Faptul ca Romania n-a adoptat moneda europeana este in momentul de fata un avantaj"
Criza a fost prevazuta
Desi matematica joaca un rol important in stiintele economice, prezicerea crizelor financiare este dificila. Modelele matematice existente nu reusesc sa cuprinda intreaga complexitate a economiilor lumii. Insa recenta cadere a pietei de valori, din cauza devalorizarii caselor americane, a fost prevazuta inca de acum 5 ani de Didier Sornette, profesor de teoria riscului, de la Universitatea ETH din Zurich. Sornette n-a reusit sa prezica data exacta a prabusirii pietei, insa a publicat mai multe articole, inainte de eveniment, in care atentiona lumea de pericolul ce ne paste. Nimeni nu l-a bagat in seama. Metodele matematice ale lui Sornette, bazate pe teoria fractalilor, s-au dovedit eficiente in acest caz. Mai mult, in ianuarie 1999, a prezis ca piata de valori a Japoniei se va ridica cu 50% pana la sfarsitul anului, cu toate ca analistii estimau caderea ei. Pe 31 decembrie, indexul NIKKEI, care masoara nivelul pietei nipone, urcase cu 49%.
Cosmarul Euro
Dar nimeni, nici chiar Didier Sornette, nu a prezis criza ce afecteaza acum Grecia, tara ajunsa in pragul falimentului, nici directia similara in care se indreapta Spania, Portugalia si Irlanda. Care este insa problema, de ce s-a ajuns aici si ce se poate face pentru a o rezolva?
In 2007, deficitul financiar al Greciei incepuse sa creasca (insa, raportat la produsul national brut, nu-l depasea pe cel al Statelor Unite din anii '80), in timp ce Spania avea un surplus financiar. Datoriile mici nu sunt o problema, atata timp cat pot fi tinute in frau. Dimpotriva, daca banii imprumutati sunt bine investiti, ei duc la progres si dezvoltare. Deci, toate pareau bune si frumoase, in consecinta, tarile europene atrageau capital extern, stabilitatea euro fiind principalul