Circa 8 milioane de alegători cehi sunt chemaţi şi sâmbătă la urne în cea de-a doua zi a alegerilor legislative. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, social-democratii ex-premierului Jiri Paroubek conduc cu circa 30 la sută din opţiunile de vot. Cum niciunul dintre partide nu va obtine însă majoritatea suficientă pentru a putea guverna singur, sâmbătă seară, încep negocieri dificile. Vezi în ştire ce propun cele două partide.
Circa 8 milioane de alegători cehi sunt chemaţi şi sâmbătă la urne în cea de-a doua zi a alegerilor legislative.
Potrivit ultimelor sondaje de opinie, social-democratii ex-premierului Jiri Paroubek conduc cu circa 30 la sută din opţiunile de vot.
Partidul de dreapta ODS, creditat cu circa 20 de procente, se plasează pe locul doi. Alte 23 de partide se află în competiţie dar doar două-trei vor mai obţine scorul minim necesar pentru a intra în Parlament.
Cum niciunul dintre partide nu va obtine însă majoritatea suficientă pentru a putea guverna singur, sâmbătă seară, încep negocieri dificile.
Din păcate, scenariul ceh pare că se repetă după blocajul de la legislativele din 2006. Atunci, cele două blocuri - unul de centru-dreapta, altul de stânga - obtinuseră fiecare câte 100 de aleşi.
Seful de atunci al dreptei, Mirek Topolanek, nu a putut să-si formeze decât un foarte fragil cabinet cu ajutorul a doi transfugi social-dmocrati. Cabinetul a fost însă înlăturat anul trecut, în martie, în urma unei motiuni de cenzură depusă de social-democrati. SE întâmpla exact când Cehia deţinea preşedinţia UE. De un an de zile ţara este condusă de un guvern interimar al cărui sef este Jan Fischer.
Temele de campanie
Social-democratii ex-premierului Jiri Paroubek au promis avantaje sociale mai consistente. Pentru Paroubek, 57 de ani, poreclit "buldozerul", "nu se poate înainta fără o politică activă a statului".
Pe