În filmul “Capitalism: A Love Story” Michael Moore ne plimbă cu nostalgie prin Flint, orășelul prăpădit în care s-a născut el, dar și celebra companie GM, pe vremuri mândria județului și a țării. Ei bine, administrația de la Washington a decis să anihileze orașul cu utilaje grele, pentru a reda pământul „naturii”, conform jurnaliștilor de la Telegraph. Nu va fi demolat în întregime, ci doar vreo 40%!
În epoca de aur a Flintului, numai GM avea în jur de 79 000 de angajați. Acum au rămas 8000 și șomajul se apropie de 20%, la o populație care s-a înjumătățit, adica 110 000 de suflete în prezent.
Un excavator spulberă fără milă o casă din Flint. Sursa: GETTY
Radicalul experiment a fost ideea unui politician local pe nume pe nume Dan Kildee, trazorier în Genesee County și apropiat a lui Barack Obama. Se pare că domnul Kildee nu se va opri aici, ci va mai demola încă 50 de orășele disfuncționale din Mid-West și North East, marea lor majoritate foste localități industriale. Adică și zone din Detroit, Philadelphia, Pittsburgh, Baltimore și Memphis. Detroit, spulberat de colapsul industriei auto, va fi împărțit în mai multe suburbii conectate între ele prin… countryside. Deja mi-i imaginez pe Eminem și Dr. Dre într-o Toyota Yaris, străbătând lanurile de rapiță (pentru biodiesel) dintr-o parte în alta a orașului. Oare Detroit Pistons își vor schimba numele în Detroit Shrinkstons?
Karina Pallagst, director al Shrinking Cities (un program Global Perspective în cadrul Universității din California) spune că recunoașterea declinului Americii a fost până acum un “tabu cultural și politic”.
„Obsesia de creștere este, din pacate, un lucru foarte american”, declară demolation man Kildee, care în mod cert n-a trecut la noi prin Corbeanca sau Băneasa. Desigur, îl așteptăm cu nerăbdare.
Ok, Flint e departe și dacă SUA își demolează orașele, pe noi nu ne