"Nu exista stavila pentru lava pe care o produce in performanta ei vocala sau scenica"
21 mai 2010. Sute de melomani au infruntat norii negri si amenintarile ploii ca sa ajunga la Sala Radio din Bucuresti pentru un eveniment muzical de exceptie: recitalul marii mezzosoprane Ruxandra Donose, alaturi de Orchestra Nationala Radio, dirijata de Horia Andreescu. A fost o intalnire superba cu una dintre reginele internationale ale genului liric, absenta de multa vreme de pe scenele romanesti. "Mezzosoprana romanca Ruxandra Donose este o vampa vulcanica, si nu exista stavila pentru lava pe care o produce in performanta ei vocala sau scenica", scria cunoscuta revista britanica "The Times", pe 19 octombrie 2009, dupa ce englezii se delectasera cu performantele artistei in "L'Heure espagnole" ("Ora spaniola"), de Maurice Ravel.
Ultima aparitie la Bucuresti a Ruxandrei Donose, intr-un concert vocal simfonic, a avut loc in stagiunea 2001-2002, la Ateneu, cand a incantat publicul cu "Kindertotenlieder" (Cantecele copiilor morti), de Gustav Mahler. Dupa cei opt ani scursi de atunci, celebra mezzosoprana, venita in Romania dupa o serie de concerte si spectacole ce au purtat-o in aceasta stagiune pe multe scene ale lumii, era vizibil emotionata de reintalnirea cu publicul bucurestean. A aparut pe scena Salii Radio ca o adevarata ivire de primavara, blonda si zvelta, imbracata intr-o rochie de culoarea vinului, si a cantat impecabil "Moartea Cleopatrei", de Berlioz. (Povestea mortii reginei Egiptului, muscata de un sarpe veninos, si infruntand un final de destin cumplit, a devenit la finalul secolului XX una dintre lucrarile favorite ale sopranelor si mezzosopranelor din intreaga lume.)
Pe scena Salii Radio Orchestra Nationala Radio, aflata sub bagheta magica a dirijorului Horia Andreescu, a completat programul unei seri minunate, ce a mai cuprins Uv