Festivalul International de Film Transilvania - Momentul de gratie al Clujului
In urma cu noua ani, cand TIFF-ul facea primii pasi, timizi, in orasul de pe Somes, cinefilii se bucurau ca vor avea parte de filme noi, in timp ce adolescentii si tinerii se inghesuiau mai degraba pentru a-l vedea pe viu pe Jason Priestley, unul dintre starurile serialului de televiziune "Beverly Hills 90210", care facuse istorie, atat la Hollywood, cat si la noi, in anii '90. Putini credeau, insa, atunci, ca TIFF-ul va creste exploziv, de la o editie la alta, si ca in doar cativa ani, va ajunge sa fie, de fapt, cea mai cunoscuta imagine a Clujului. "Starea de TIFF", "cultura TIFF", "vocabularul TIFF" sunt doar cateva dintre sintagmele din ce in ce mai des intalnite, legate de acest minunat festival, care capteaza energii nebanuite si dezlantuie pasiuni cu adevarat uimitoare, in cele zece zile de la inceputul fiecarei veri. Clujul - orasul care pana nu demult era renumit aproape exclusiv pentru traditia sa universitara de marca, orasul "cu cel mai inalt standard de viata", dupa cum a decis juriul la Gala "Zece pentru Romania", este, iata, datorita TIFF-ului, si o adevarata capitala a filmului.
Dar ce inseamna, de fapt, TIFF-ul pentru Cluj, in anul de gratie 2010, acum, cand lumea este din ce in ce mai posomorata si mai ingrijorata de vremurile in care traim? Iata cateva raspunsuri posibile:
- TIFF-ul inseamna formarea si cimentarea unei culturi cinematografice unice in Romania.
La prima editie, TIFF-ul a adus la Cluj 43 de filme. Anul acesta publicul are la dispozitie 240 de pelicule! O oferta naucitoare, ce va schimba, din nou, bioritmul cinefililor inraiti, care vor dormi doar pe apucate, pentru a prinde cat mai multe filme, din cele mai diverse categorii si genuri: de la thrillere la comedii, de la creatiile unor regizori debutanti sau putin cuno