Bunicile si strabunicile noastre aveau totdeauna la indemana siretlicuri ingenioase, cu care ne tamaduiau ca prin farmec, de dureri, lovituri, sangerari, indigestii, ba si de deochi. Dobandite printr-o experienta transmisa din generatie in generatie, pe durata a sute de ani, ele ne sunt si azi de folos, ca prima urgenta, inainte de a consulta doctorul
* Afectiuni cardiace (angina pectorala, dureri de inima, palpitatii). Cand apare o durere si nu aveti nici un medicament la indemana, puneti mana stanga pe masa si tineti pumnul strans. Cu un chibrit sau un betisor nu prea ascutit, apasati puternic timp de 15-20 secunde pe umflatura de piele care se formeaza intre degetul mare si aratator. In caz de durere puternica, procedura se face pe ambele maini, simetric, cu ajutorul cuiva.
- Criza de inima: In faza incipienta - bolnavul se culca pe doua-trei perne sau in fotoliu si i se face un masaj cu trei picaturi de ulei de brad alb, putin mai jos de san (in zona inimii). De asemenea, se musca degetele mici, la radacina unghiilor. Imediat dupa aparitia durerilor - se face o inspiratie scurta (cam 20% din volumul plamanilor) si se retine aerul pentru 20-25 de secunde, apoi se face inca o respiratie adanca, se apleaca capul, se apasa cu barbia in piept si se retine respiratia cat timp este posibil. Se repeta de 3-4 ori.
- Palpitatii cardiace: se beau unu-doua pahare de apa (in functie de greutatea corporala) si se pune o cantitate mica de sare pe limba. Palpitatiile se calmeaza, pulsul se regleaza si dispare senzatia de sufocare.
- Hipertensiune: se face un dus cu apa calda (nu fierbinte!) cu presiunea data la maximum, cu jeturi de apa subtiri, care dau impresia de intepaturi de ace. Dusul se face pe gat si pe umeri. Procedura favorizeaza refluxul venos si tensiunea scade. Cu aceeasi metoda se diminueaza si durerile provocate de spondiloza cervicala.