Dacă pe vremuri a fost echivalentul european pentru luxul din Atlantic City, astăzi Nisa a devenit un fel de Miami al coastei mediteraneene: butic-hotelurile sale sunt foarte cochete, scena restaurantelor şi a cafenelelor a renăscut, iar viaţa de noapte din centrul istoric atrage ca un magnet.
Când Nisa s-a transformat în Atlantic City-ul de pe Riviera franceză, a început să fie asaltată de turişti, devenind apoi un loc convenţional pentru generaţii succesive de străini ceva mai în vârstă. Mai întâi, au fost englezii, apoi ruşii şi, la urmă, italienii. Veneau pe Coasta de Azur, sorbindu-şi vinurile provensale ieftine şi încălzindu-se la soare.
Azi, o să vezi la Nisa mai mulţi tineri ca oricând, mai mulţi bani, ba chiar şi ceva sclipici. În ultimii ani, câteva hoteluri provocatoare au răsărit pe Promenade des Anglais, faimoasa arteră de la malul mării, iar multe dintre cele vechi au fost renovate. Pensionarii englezi au părăsit scena, copiii acestora consolidând şi redecorând apartamentele moştenite. Artiştii se întorc în oraşul făcut celebru de Matisse, Picasso şi Jean Duffy.
Chiar şi bucătarii-şefi mai tineri se grăbesc să se instaleze la Nisa, deşi, în ciuda influenţelor culinare externe, oraşul n-a fost niciodată recunoscut pentru restaurantele sale. Acum însă, sunt atâtea locuri unde poţi mânca, încât ai toate şansele să ieşi liniştit o săptămână fără să ajungi să comanzi o salată nicoise (n.r. - în stilul Nisei). La poalele Castelului de pe deal, prima construcţie din Nisa, se află Old Town.
De-a lungul istoriei, dealul a fost ocupat de greci, romani, franci şi arabi. Englezii au început să-şi petreacă iernile la Nisa în 1700, iar în 1882, un cleric local, Lewis Way, a colectat bani de la enoriaşi ca să înceapă construcţia celebrei Promenade des Anglais. Francezii au ajuns destul de târziu aici. Garibaldi, părintele Itali